FINNSKOGARNAS MAGI

byJerryPedersen-small.jpg

Tausta:

Keväällä 2015 sain projektiapurahan Suomalais-ruotsalaiselta kulttuurirahastolta sekä työskentelyapurahan Malmön kaupungilta alkaakseni työskennellä tämän unelmaprojektin kanssa. Kevät-kesä 2015 menivät tutkimustyötä tehdessä ja syksyllä keskityin lähinnä sävellystyöhön ja sooloesitykseni “Finnskogarnas magi” valmistamiseen, järjestelin Tukholman ensi-iltaa ja myöhemmin käänsin vuorosanat suomeksi joulukuussa 2015 tapahtuvaa Suomen ensi-iltaa varten. Finnskogarnas magi on nyt esitetty lähes täpötäysille katsomoille myös Huddingessa Teater Slavassa sekä Kuhmon Sommelo festivaaleilla.

Missä mennään:

Pääsin Suomalaismetsiin ensimmäistä kertaa kesäkuun 2015 lopulla. Matkustin Torsby Finnskogscentrumiin Lekvattnettiin liftaamalla viimeiset 23 km, busseja kun ei kulkenut. Täällä Värmlandin sydämessä pääsin myös tutustumaan paikan läpikotaisin tuntevan Bodiil Nordquistin avustuksella savupirtti Ritamäkeen ja yövyin Bodiilin suvun hallussa 1640-luvulta saakka olleessa Svartbäckissa (Mustapuro). Kotimatkalla kävin vielä Karmen kynna -suomalaisasutuksessa sekä Torsbyn kotiseutumuseossa. Kesällä 2016 palasin Lekvattnettiin kävelemään ns. 7 torpan reitin joka kulkee seitsemän eri savutuvan kautta Ruotsin ja Norjan rajoilla.

Olen lukenut, kuunnellut arkistoäänitteitä, ollut yhteydessä ihmisiin jotka tietävät aiheesta valtavan paljon enemmän kuin minä, sävellystyötä ja itse esityksen valmistelun tein syksyllä 2015.

11.7 sain mahdollisuuden laulaa Finnskogsdagerne -festivaalilla Norjan suomalaismetsissä. Kun yhtä äkkiä tuli mahdollisuus matkustaa Norjaan ja kokea suomalaismetsien kulttuuria siellä puolen rajaa (ensimmäinen kertani Norjassa ikinä!) oli pakko ottaa ja lähteä viikon varoajalla! Projektini, jonka oli tarkoitus keskittyä Värmlantin suomalaismetsiin, laajeni yllättäen. Ja hyvä niin. Metsäsuomalaisten jälkeläiset Norjassa ovat hyvin vihkiytyneitä asiaansa ja säilyttävät perinteitä hartaudella.

Mitä on tulossa:

Koska olen tehnyt säestyksettömän yksinlaulun konsertteja jo vuodesta 2007, syntyi näistä lauluista hieman erilainen kokonaisuus joka sekoittaa teatteria, näyttämötaidetta ja soololaulua. Pääosassa ovat Suomalaismetsistä kerätyt kalevalamittaiset tekstit, runolaulu sekä loitsut. Teos kulki työnimellä “Finnskogarnas magi” joka sitten jäi myös esityksen oikeaksikin nimeksi.

Ensi-ilta oli Tukholman Stallet:issa torstaina (torstai on metsäsuomalaisten viikon tärkeä maaginen päivä! ) 19/11, ja nyt sekä tutkimustyöni että esitykset jatkuvat sen lisäksi että luennoin myös metsäsuomalaisten musiikkikulttuurista ja pidän laulutyöpajoja.

MISSÄ MENNÄÄN NYT:

Onnistuneiden esitysten ja lukuisien pyyntöjen takia lisäesityksiä ON tulossa. Luennot, opetus sekä itse esitys tulevat viemään minua ympäri Skandinaviaa, lisätietoja myöhemmin!

byJ.Pedersen-small

Syksyllä 2017 teen, kiitos Musiikinedistämissäätiön ja Olvi Säätiön tutkimusapurahojen, taas intensiivistä tutkimusta ja jätän keikkailun tästä syystä vähemmälle.Marras-joulukuun uppudun tutkijankammiooni, lisää tästä myöhemmin!

Lisäksi ruotsinsuomalaisten historiasta kertova Utbildningsradion tuottama dokumenttisarja”Lagom lycket finsk” jossa laulan näitä lauluja esitettiin Ruotsin TV:sta syksyllä 2016. Tässä linkki (tekstityksen voi valita myös suomeksi) :

http://urplay.se/program/196557-lagom-mycket-finsk-skogsfinnarna

%d bloggers like this: